Polnjene testenine s krompirjevim testom. Samostojna jed pri kateri pazimo da z dodanimi - serviranimi omakami ali jedmi ne zakrijemo osnovnega okusa ampak ga zaokrožimo v prijetno celoto. Jed lahko serviramo kot priloga k mesni jedi, topla začetna jed, jušni vložek, samostojna glavna jed.
Sestavine:
30 dag moke - bele
2 jajci
voda ali mleko cca 2 dcl
0,01 olje
Nadev:
50 dkg krompirja
5 dkg zaseke
5 dkg pražene čebule na rjavo
drobnjak, sol in poper, majaron
Krompir skuhamo, olupimo, pretlačimo potem začinimo s praženo zaseko, praženo čebulo, in dodamo začimbe (majaron, drobnjak, sol in poper).
Naredimo maso in iz nje oblikujemo za lešnik velike kroglice.
Iz sestatvin - moke, jajc, olja in vode- mleka naredimo testo. Pustimo cca 20 minut, da počiva, ga na tanko razvaljamo. Na testo polagamo kroglice, zvijemo, pritisnemo v presledkih da se prime testo, narežemo. Na koncih s prsti previdno stisnemo in oblikujemo žlikrofke v značilno obliko - kapo
Zložimo na pladenj, zakuhamo v vreli slani vodi. Žlikrofi naj vrejo par minut (toliko da priplavajo na površje in ponovno zavrejo) na zmernem ognju, nato jih poberemo iz vode.
Serviramo jih dobro odcejene, vroče.
Žlikrofe serviramo z različnimi omakami, pečenkami. Žlikrofi z: telečjo pečenko, svinjsko pečenko, zajcem, jagnjetino, mesni raguji, s pečenkino omako, dimljena postrv, ocvirki in drobnjakom, golažem....lisičke, jurčki, tartufi, drobnjak, zelenjavna posteljica, s štirimi siri, z gorgonzolo, s praženo čebulo in drobnjakom, s čemažem, s cikorijo, z bešamelom in drobnjakom